Dulceata

Despre noi

Eram copil, la inceputul anilor `60. M-am captusit cu o tuse convulsiva. Medicul ne-a facut recomandarile de rigoare, pe care le-am urmat, dar tusea nu mai trecea.

Eu, tusind ca magarul, si parintii ingrijorati ne-am intors la medic. Acesta a inceput sa puna intrebari, inclusiv despre dieta. Eu aveam obiceiul, in preambul, sa pescuiesc carnea din farfurie pana nu mai ramanea fir, si abia apoi incepeam sa mananc. Doctorul le-a spus parintilor ca daca nu mananc carne, nu prea am sanse sa ma vindec.

Eu continuam pescuitul, ai mei disperati nu stiau ce sa mai faca. Intr-o zi, m-a luat tata de manuta si m-a dus la Aro, cel mai vestit hotel cu restaurant din Brasovul de atunci, in gradina de vara. Acolo, a luat chelnerul de o parte, i-a povestit situatia mea, A venit chelnerul cu un gratar cu nu stiu ce garnitura. Coplesit de noua ipostaza in care am fost pus, am mancat, pentru prima data, dupa un lung timp, toata carnea. A fost momentul in care am basculat din pozitia de vegetarian in cea de carnivor. De atunci, deviza este nici o masa fara carne, sau ou, sau cel putin branza. Mi-a trecut si tusea magareasca.

Obiceiurile alimentare selective

creaza carente, care in situatii accidentale (tusea convulsiva) pericliteaza viata.

Viata este contextuala

si schimbarea unui obicei presupune schimbarea unui context existential, obiectiv si subiectiv.

Realitatea este personala

si este re-creata de organism, in fiecare moment, in functie de aspecte semnificative obiective si subiective. Experienta este stocata in `tablouri` si este activata, in functie de perceptie, tot in tablouri de raspuns. Acestea pot fi adecvate sau mai putin adecvate, esentiala este supravietuirea, optimizarea de raspuns putand sa apara sau nu, sistemul evoluand mai mult sau mai putin stabil.

Experienta este naturala

Experienta este naturala, nu industriala.Epoca industriala are o vechime de 100 de ani, fiinta umana naturala experimenteaza de 250 000 de ani.

Dulceata

In `69, am ajuns intr-o drama existentiala: ziua era prea scurta si timpul imi era mancat de somn, si pauzele pentru masa, asa incat nu mai ramanea suficient timp pentru joaca. Cum totdeauna am avut un somn beton, aici nu puteam actiona. Si cu mancarea, trebuia sa mananc, dar am constatat ca un pic de salam cu paine si eventual ceva unt sau smantana, sau 2 oua papara, era mult mai rapid decat sa incalzesc mancarea din figider: felul I, felul II. Nu uitam sa mazgalesc o farfurie cu un pice de ciorba si cu felul doi si sa o las pe masa ca dovada ca am mancat,

In iulie, iar la doctor cu albul ochiului galben. Decizia: hepatita, si dieta 6 luni, obligatoriu, zilnic, branza de vaci facuta in casa, iaurt sau lapte acru facut in casa, cartof fiert sau copt, dulceata/gem indelung fierte facute in casa sau miere (nici un produs industrializat, nici zagar) si repaus la pat. O luna sau doua asta a fost aceasta dieta, apoi s-au adaugat alimentele unul cate unul.

Berries Assortment

Absenta vegetalelor

afecteazaa grav ficatul.

Industria

are de a face cu lumea lucrurilor si in sens negativ cu lumea vie.

Dulceata

este un aliment benefic atat energetic cat si prin continutul bogat al fructelor.

berry
Dulceata

Prin 2015 am avut o perioada in care am lucrat, in medie 12/24, 7/7. 365/365, apoi jumatate de an mi-am permis ca a saptea zi sa fie de 6 ore, apoi jumatate de an am lucrat 12/24, 6/7, fara alte pauze fara miscare fizica. In acest timp am inceput sa simt ficatul ca exista, nu doare dar exista. Am urmat diverse tratamente, am incercat si cu diverse legume care ajuta ficatul, nici o imbunatatire.
Dupa cei doi ani descrisi mai sus am luat o pauza de 2-3 luni, eram o chestie taratoare, fara pic de energie. Sunt un iubitor de rosii. Mergeam in piata, le cumparam, ajungeam acasa, mancam cel mult una – doua si le aruncam pe restul. Am incercat si cu rosii bio, dar la fel.

M-am hotarat sa fac un mic solar, am luat rasaduri de cherry negre de la Buzau si le-am plantatat si cam doua luni am mancat zilnic un ciorchine. Dupa o luna, am constatat ca nu mai simt existenta ficatului. Pentru polenizare am cumparat un stup de bondari, ocazie cu care am studiat hrana bondarilor si am aflat cum se face zaharul invertit: prin fiergere la foc mare, zaharoza se desface in glucoza si fructoza. In timp ce, pentru digestie, zaharul are nevoie de o enzima numita invertaza care se gaseste in cantitati mici, glucoza si fructoza sunt adecvate unei digestii normale si constitue resursa pentru ca ficatul sa produca rezerva necesara de glicogen. Si astfel s-a rezolvat misterul meu, de ce era inrterzis zaharul (in dieta de hepatita) dar erau recomandate mierea sau dulceata fiarta bine.

Industria agricola

prin chimizare, agreseaza (cel putin) ficatul si in general viata.

Plantele crescute organic

fara chimicale, chiar daca mai pierzi din recolta, pot fi adevarate medicamente.

Zaharul

invertit isi pierde toxicitatea si impreuna cu fructele este benefic organismului.

Acum doi ani, am avut o invazie masiva de insecte acariene. Am cumparat insecticid bio. Ce sa vezi? Este un insecticid sistemic, intra in circulatia plantei si se raspandeste in toate organele ei, bazat pe niste neurotoxine ce paralizeaza insectele. Se recomanda folosirea a 3-4 clase de insecticid sistemic succesiv, pentru ca insectele sa nu apuce sa se adapteze la insecticid. Insecticidul acesta este mortal si pentru insecte si pentru pesti. Se recomanda o perioada de pauza de 5-7 zile pana la recoltarea fructelor.

Filogenetic, prima aparitie a unui creier este (aproximativ simultan) la insecte si la pesti. Peste acest creier s-a dezvoltat creierul reptilian, apoi a aparut si sistemul limbic la mamifere si apoi neocortexul la oameni. In acest caz, insecticidul bio, este o neurotoxina ce ataca creierul de la baza evolutiva a creierului uman, care poate sa afecteze tocmai mecanismele autonome. O doza nu este mortala, dar alimentul consumat zilnic, cumulativ, afecteaza starea de sanatate.

Chimia

oricare ramura a ei, este extraordinara pentru lumea lucrurilor, dar in cazul lumii vii sunt foarte rezervat

Insecticdele si pesticidele

forteaza mecanisme adaptative care produc insecte, mucegaiuri si ciuperci rezistente, de care plantele, nici cele salbatice, nu se mai pot apara, si astfel este afectata in mod major biosfera prin distrugerea echilibrelor naturale.

Ierbicidele

intoxica solul, astfel incat culturile, ulterioare tratamentului, sunt cancerigene.

pexels-lucas-pezeta-5277393
Dulceata

De subliniat este faptul ca alimentele este bine sa fie obtinute fara interventia chimiei. In afara recomandarii exprese a medicului, hrana e bine sa fie foarte diversa si echilibrata, fara obiceiuri selective. Eu am patit-o de doua ori. Vegetalele, larg diversificate, sunt izvorul sanatatii noastre, unele dintre ele sunt super-alimente prin continutul lor. Imediat sub coaje, sunt foarte bogate in principii imuno- active si de intretinere si reparatie.

Sa nu ne ferim de coaje. Organismul, in lunga sa evolutie impreuna cu plantele, stie sa-si extraga si sa foloseasca eficient si netoxic cele necesare si daca asiguram diversitatea ne ferim de carente.

De remarcat unitatea, diversitatea, echilibrul si autoreglarea lumii vii. Hrana trebuie cultivata prietenos, nu agresata industrial si chimic. In afara interventiilor agresive, natura se autoregleaza si se echilibreaza continuu. O face de sute de milioane de ani. La aceasta scara, omul stiintific este ca un adolescent revoltat ce se crede un fel de Dumnezeul creator.

In timpul comunismului se folosea conceptul de omul invinge natura. Astazi, sub diverse forme de exprimare, aud repetandu-se acelasi concept. Omul, ca o mica parte a naturii, daca vrea sa lupte impotriva naturii are o singura sansa: sa se autodistruga.